Andreas Staikos “Kulinaarsed armusuhted”
Lõunamaade literatuur, sealhulgas kreeka kirjandus, on kindlasti haaratav enamate meeltega kui pelgalt nägemine. Eraldi võiks esile tõsta lõhnade kirjeldusi. Lõhnatajugi on sealsetel inimestel ilmselt teine kui meil. Andreas Staikose teos pakub lisaks haistmisele midagi ka maitsmismeelele. Kuulmist ja kompimistki pole unustatud. Rääkimata kuuendast meelest.
Kaks meest üritavad kaunitari sümpaatiat enda kasuks kallutada hõrgutiste valmistamisega. Esimesena taipab naise topeltmängu ja rivaali olemasolu Damoklis. Gurmaanist nääpsuke ja sulgkerge naine aga naudib sööke ega mõtlegi meeste vahel valida, mõlemad valmistavad ju järjest paremaid roogi. Ja seejuures pandagu tähele – kumbki jääb rahvusköögi, s.o kreeka köögi piiridesse, kus voolab uzo ja retsiina ning võisteldakse traditsioonilise mussaka valmistamises. Võrdlused, millega sööke kirjeldatakse, on näiteks – mosaiik kastrulis, korallid, mis on uppunud lusikatäies Egeuse mere vees, ja kartulid, mis on kui suudlused. Teost võib soovitada nii meie oludes ehk pisut tavatu armastusloona kui ka kokaraamatuna. Retseptid on autentsemad kui kõigis seni eestindatud kreeka kokaraamatutes. Peale selle saab Staikose raamatust lõpuks ometi teavet, kuidas võiks kreeka toite eesti keeles nimetada.
Suhetes ehk pealiskaudne, kuid temperamentne ja meeleolukas – pimedas Eestimaa talves mõjub see raamat kui puhkus Vahemere ääres.
Kaarina Rein, Eesti Ekspress 21.03.2008
Loe edasi